Sbírám vše!


Frajer je ten, koho na Googlu nenajdete!

11.08.2010 09:02

Článek Frajer je ten, koho na Googlu nenajdete mne potěšil. A přemýšlela jsem nad ním. Výstižný je pro to citát, který jsem někde četla: " Je těžké googlovat lidi, kteří zanechávají téměř nulovou internetovou stopu. O to je to ale dobrodružňější. Kam se hrabe Robert Langdon!"

 

Každý chce dnes být vystaven na internetu. Proč vlastně? A co z toho vyplývá? Chorobné vyhledávání zaměřené na osoby se děje z několika důvodů:

 

Vyhledávání sama sebe.

Narcismus daného člověka má určitý značný podíl. Co je narcismus hezky dokládají základní body příručky pro diagnózu duševních chorob (DSM).

1) Velikášská představa o své vlastní důležitosti (lepší než ostatní, větší vlohy, přeceňuje dosažené výsledky)

 2) Zaujetí fantaziemi o svém vlastním úspěchu, moci, skvělosti, kráse nebo ideální lásce

 3) Víra, že je zvláštní a jedinečný, a že může být ve spojení opět jen s "lepšími" lidmi

 4) Potřeba nekonečného obdivu

 5) Představa o zvláštní privilegovanosti

10) Exhibicionismus

Nejde jen o snahu být na internetu, ale i papírově existovat. Článek Who is Who poukazuje na formu papírového předvádění, která existovala před masovým rozšířením internetu.

 

 

Vyhledávání „přátel“ -  lidí, které neznáte, znáte  nebo jste znali za účelem rozšíření ranku svých „ známých“.

To je když vás osloví spolužák, o kterém jste 30 let neslyšeli a chce si vás přidat do přátel. Zde jde spíše  o pocit "ingroups", tedy toho, že dotyčný není sám, ale že patří do skupiny, čím více lidí kolem sebe shromáždí, tím si je jistější.

 

Vyhledávání lidí za účelem vědět o nich něco, „mít informace“.

To je oblast drben a všeználků, kteří v hovoru informace o přátelích, jejich přátelích a přátelích přátel rádi "pustí". Těší je, že ví!

 

Vyhledávání informací o lidech, kteří zmizeli dotyčnému ze života a on se s tím nesmířil.

Zde lze teprve mluvit o googlovém mistrovství, protože to, co zhrzení a opuštění dokážou na internetu zjistit, je neuvěřitelné.

Pasivně to může skončit pouze surfováním a zjíšťováním informací, což dotyčného uspokojí tím, že má pocit spojení a pokračování dějové linie.

Aktivně to může vyústit až ve stalking, využívání informací k trápení druhé osoby.

 

A celé to lze uzavřít takto: "Pořád ale platí, že Google sbírá  veřejně známé informace. Je to stejné, jako by jej někdo obvinil z toho, že na fotografiích fasád domů zachytil i to, co mají lidé za okny. Ty informace tu prostě jsou a stačí je sebrat a uložit. Pro uživatele z toho plyne jediné - pokud nechci, aby měl někdo přístup k mým datům, nesmím je nechávat otevřeně vystavená. "

 Petr Krčmář
Autor citátu je šéfredaktortem serveru Root.cz

 

—————

Zpět