Sbírám vše!


Robert Anton Wilson a teorie Henryho prdele

28.03.2010 19:43

Robert Anton Wilson  byl futurista, spisovatel, psychedelický šaman, filozof, psycholog s neplatným titulem PhD. Pokusil se vytvořit model totálního agnosticismu ve smyslu prohlášení: "Můj cíl je zkusit dovést lidstvo k všeobecnému agnosticismu, ne jen k agnosticismu k bohu, ale ke všemu.".

A jeden model agnosticismu se mu podařilo vytvořit dokonale. Stať Henryho prdel cestuje internetem, kdo ji ještě nezná, musí ji poznat.

 Všichni, kdo to komentují, mluví o tom, jak se hezky trefuje do církve, ale já ten článek pochopila jako kritiku jakéhokoliv dogmatismu.

Všeobecně lze dogmatismem označit každé pojetí, které se snaží své premisy i závěry zbavit kritického přístupu.

Dogmatika = církevní věrouka, neboli nauka o základních dogmatech víry.

 

Jednou se  Roberta Antona Wilsona ptali, jestli se považuje za filozofa, a on odpověděl: "Spíše jsem hloubavý člověk". Opravdu byl.

V češtině existují dvě jeho díla:

The Illuminatus! Trilogy (1975) (napsal spolu s Robertem Shea)

Ištařin návrat (1989), knihu popsala podrobně Pavla Jonssonová ve své kritické stati.

Experimentoval s drogami. V roce 1976 pomáhal výzkumům, které dělal  Timothy Leary - SMI2LE philosophy (Space Migration, Intelligence Increase, and Life Extension) a vytvořil 8 kruhů - Model vědomi 8-Circuit Model of Consciousness). Asi bych tu složitou teorii nezvládla přeložit a vysvětlit, a myslím, že český překlad neexistuje, je to škoda.

Zajímal se i o politiku. V roce 2006 byl neoficiálním kandidátem Guns and Dope Party ve volbách na guvernéra Kalifornie. Strana zbraní a drog propagovala hesla „Každý může být prezidentem!“ , „Kdo chce zbraň, má ji mít, kdo ne, nesmí se mu nutit!“, „Kdo chce drogy, má je mít, kdo ne, nesmí se mu nutit!“, „Konec absolutismu a návrat ke konstituční demokracii!“ a „ Rovná práva pštrosům!“ Se všemi lze souhlasit i v naší politice.

Je ho také plno na youtube, ovšem vše, bohužel, v angličtině.

—————

Zpět