Sbírám vše!


Tony Judt - vězení, kde není třeba žalářník

21.11.2010 21:07

 

Tony Judt je anglický historik a spisovatel. V češtině vyšla jeho kniha Poválečná Evropa v roce 2008.

Tony Judt v blogu Jiřího Pehe

  

Lidem, kteří se nezabývají historií, však zůstane Judt v mysli spíše jako člověk, který popsal totální fyzickou nemohoucnost.

V roce  2008 byla Judtovi diagnostikována  Amyotrofická laterální skleróza (ALS), také známá pod jménem  Lou Gehrig's Disease. Od října  2009, byl paralyzován od krků dolů. Stále ale učil. V lednu  2010 Judt napsal krátky článek o svém stavu, první ze serie memoárů .

Night, anglický text

V češtině vyšlo v časopise Respekt.

 

Během své nemoci  v bezesných nocích používal paměťovou techniku  LOCI, aby si zapamatoval, co chce říci. Ve dne své myšlenky  diktoval své asistentce.

Paměťové techniky

Judt umřel  na  ALS doma  na Manhattanu 6.srpna  2010.

 

Citáty z jeho rozhovorů.

A.L.S připravilo člověku vězení, kde není třeba žalářník“ (A.L.S. constitutes progressive imprisonment without parole.)


Mohu být vděčný, kdybych pracoval rukama třeba jako řidič, tak bych musel sedět doma a odpočívat,já jsem spisovatel a mohl jsem pracovat další dva roky. Mohu myslet, mohu diktovat.

Lidé neví, co bude za pět let, jsou rádi, že mají povědomí o tom, co bude za měsíc. Já ne. Nevím, kde budu. Mohu být v různém stadiu nemoci, mohu být mrtvý.Co ale vím přesně, že za pět let mrtvý budu. Proto se soustřeďuji na život v příštích 14 dnech.

Vím, že zde budu pokračovat po smrti, ne v posmrtném životě, ale v mysli lidí díky svým knihám.

Nemohu se hýbat, nemohu cestovat, nemám žádnou svou tělesnou autonomii, ale mohu komunikovat s lidmi. Dokud to je možné, jsem živý. Až přestanu mluvit, až nebudu moci komunikovat, je čas zemřít, protože život pak nemá cenu.

Slova, která platí:

Jedna z mála věcí, které vím, věřím pevně, že se musíme naučit, je jak vytvořit lepší svět z použitelné minulosti, spíše než snít o nekonečné budoucnosti.

 

—————

Zpět