Sbírám vše!


Zlato Apačů

16.02.2011 23:07

Joseph Altsheler  je autorem knihy  Zlato Apačů  (Apache Gold, 1913), románu  z amerického Divokého západu druhé poloviny 19.století. Román popisuje dobrodružnou cestu čtyř mužů, kteří se podle návodu umírajícího tuláka vydávají za zlatým pokladem, ukrytým v arizonských horách  španělskými zlatokopy.

 Děj románu

 Zlato apačů vypráví příběh mladého muže, Charlese Wayneho. 18-tiletý mladík, zdravý a silný, pracuje na železniční stanici a obsluhuje telegraf v Jeffersonu, místě o dvou budovách s  velkým betonovým rezervoárem vody. Cítí se zde osamělý a nevyužitý. Setká se zde s bohatým panem Carlertonem a jeho synovcem Herbertem.  Jednoho dne vidí, jak vyhodili z vlaku nevybíravým způsobem tuláka. Charles se ho ujme a tramp mu v posledních chvílích svého života zpívá píseň:

„Daleko, daleko za horami těmi

Poušť kde se končí, klid kde vládne němý

Od věků trvá, kde nikdy není změny“

Vykládá o  zlatě schovaném v dalekých horách, dokonce mu dá nejasné instrukce,kde zlato najít.

„Za patou starého Hromboje! V roklině se zakrslými jedlemi! Nahoru a dolů! Nahoru a dolů!“

Ananiáš Brown umře v Charlesově  náručí  a ten ho pochová na stanici s malým pomníčkem. Po jeho smrti se rozhodne nechat práce a jít hledat zlato. Odjede do Phoenixu a  setká  se tam se zajímavými lidmi. Profesor filozofie Erasmus Darwin Longworth a jeho ochránce Jedediáš Simpson z Lexintonu K-y tam vedou vědeckou při  s profesorem Nicholasem  Humboldtem Cruishankem.

Charles se vydá do pouště, když zabloudí a skoro zahyne vyčerpáním, zachrání ho právě profesor Longworth. Jejich cesty se zase rozejdou  a Charles se dostane do opuštěného skalního města, kde pozoruje tábor s lidmi pana Carletona, kteří zde hledají měděnou rudu. V noci se zde však objeví Apači a celou skupinu, kromě synovce  Herberta, vyvraždí.  Charles zachrání Herberta a prchají do skalního města, po cestě se ještě utkají s grizzlym.

Ve skalním domě se usadí, živí se lovem, Herbert se otužuje pobytem v divočině, utká se vítězně i s horským lvem,  v nedalekém lese si loví  krocany, vydělávají kůže. Charles málem zahyne, když při lovu pstruhů v horské bystřině uklouzne z výšky a uhodí se o kámen, jako zázrakem mu opět zachrání  život  profesor Longworth a jeho společník Jedediáš Simpson. Charles je pozve do příbytku ve skalním městě, tráví tam večery, profesor pouští gramofon, který měl s sebou a Jedediáš zpívá  svou oblíbenou píseň Domove, sladký domove a  hraje  na harmoniku. Opět se setkají při svých výzkumných výpravách s grizzlym, který, než ho Charles zastřelí, zraní Herberta na hlavě. Profesor Longworth si všimne, jak dva chlapci z rozdílných společenských vrstev našli k sobě hluboký přátelský vztah.

V bývalém apačském městě najdou i další zdroj jídla, zdivočelou kukuřici. Po způsobu indiánů se naučí  používat ohńové hůlky, profesor chlapce seznamuje  s novými plodinami pouště.

„Můžeme o sobě říci, pravil profesor, že jsme dědici dvou národů. Neznámý kmen, který obýval tuto skalní stěnu pro nás vysekal a postavil tyto domy, snad jž před tisíci lety a když odsud prchal v divém zmatku, zanechal zde mnohé užitečné nářadí. Také Apačové vydlili nedaleko odtud a také po nich jsme zdědili různé věci, které přispěly k našemu pohodlí. Je to báječný kraj.“

Výzkumníci rozšiřují  svá pátrání po kraji. Charles s Herbertem při své cestě objeví hluboké, světu skryté údolí, kde se pase stádo bizonů. Pokusí se ulovit dva velké kusy, ale po nezdaru je bizoni zaženou na strom, podaří se jim však uniknout. Při dalších toulkách  se Charles a profesor dostanou  k opuštěné skalní věži, kde je uvězní medvědi, pak  napadnou vlci, objeví staré  pohřebiště  a když se usídlí  k odpočinku v jednom ze domů opuštěného města,  v noci se proberou a uvidí  před vchodem skupinu indiánů. Jsou  to Utesové, bojí se však duchů, a tak je zažene táhlé profesorovo zasténání. Další den se setkají s putujícími kameny… tyto kameny obsahovaly magnetickou železnou rudu a vracely se do tůně.

Při další toulce zajmou Charlese čtyři ozbrojení Apači s vůdcem Velkým Losem. Odvedou  ho do vesnice, kterou ovládá  kouzelník  Ka-jů. Nutí Charlese, aby je zavedl k jeho přátelům, až budou spát, jinak zahyne oblíbeným mučením  Apačů. Bude zahrabán po hlavu do písku horké pouště. Zachrání ho profesor, který  se dostaví  tanečním krokem, svíraje gramofon v ruce. Kouzelná skříňka však hraje jen pro cizince, nikoliv pro kouzelníka, proto kmen zajatce v šoku vydá. Apači se však vzpamatují, když zajatec s profesorem zmizí z dohledu, kouzlo hrající skříňky pomine a začnou je pronásledovat. Profesor dobře  mířenou ranou zastřelí Ka-jů a Apači se vzdají pronásledování.

Charles,když již je dobře obeznámen s krajinou, vyluští tajenku Ananiáše Browna a zavede své přátele ke zlatu –  je to několik set kilogramů zlata.

Indiáni je však vypátrají a  pod vedením Šedivého Vlka se pokusí  vniknout do skalního domu. Profesor je pomocí barevných světel a pochodní zažene, další zkázu Apačů dokoná bouřka a povodeň v kaňonu. Jediný, kdo se zachrání a komu profesor daruje  život, je Šedivý Vlk.

Při cestě pro zlatý poklad najdou  zuboženého profesora Cruikshanka a vezmou  ho s sebou. Brzy však zjisti jeho zradu, chtěl jim ukrást  zlatý poklad. Cruishank unikne a v boji se setká s Charlesem, který však nemůže stříle, nemá již náboje. Šedivý Vlk splatí svůj dluh a Cruishanka ze zálohy  zastřelí. Ten před smrtí svěří, že je Stehen Earp, vůdce Earpovy tlupy, který věděl o tajemství  Ananiáše Browna a snažil se mu ho vyrvat  tím, že mu pálil dlaně. Charles si vzpomene, jak ho zčernalé ruce starého trampa děsily.

I při posledním obléhání odolá skupinka Apačům a zachrání je jezdci v modrých uniformách vojenské jízdy.

Oba mladí muži  vystudují  Harvardskou univerzitu. Profesor objeví a vykope velké starověké město. A Jedediáš Simpson si pořídí vytoužený  nádherný dům.

 

Hlavní postavy románu

Ananiáš Brown -  tulák, který zná tajemství pokladu Aztéků

Charles Wayne -  železniční úředník v Jeffersonu

Herbert Carleton – synovec boháče Georgie Carletona

Erasmus Darwin Longworth  -  vědec, doktor filosofie

Jedediáš Simpson z Lexintonu K-y - jeho společník a ochránce

Nicholas Humboldt Cruishank  alias Stehen Earp  -  vůdce tlupy, hledající zlato

Šedivý Vlk, Velký Los, kouzelník Ká–jů  - členové kmenu Aztéků

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Česká vydání

 

Zlato Apačů

Autor Joseph A. Altsheler

Přeložil ?

Ilustrace O. Vlach.

Vydal: Jos. R. Vilímek, Praha 1935

Orig. celoplátěná vazba, 342 stran, 18x12.

 

 

 

Zlato Apačů

 Autor Joseph A. Altsheler

Přeložila Taťána Tilschová

Ilustrace Josef Dvořák

Vydáno: 1977
(Náklad: 69 500)

 

 

Zlato Apačů

Autor Joseph A. Altsheler

Přeložil  Jan Petr Velkoborský

Ilustrace ?

Nakladatelství: Cedr

Rok vydání: 1994, počet stran: 229
(ISBN: 80-900254-9-4)

 

Ilustrace k prvnímu českému vydání ve Vilímkově nakladatelství (1935).Toto vydání jsem v dětství milovala, taky díky těm ilustracím. Mladí přátelé Charles a Herbert si zde po celou dobu vykají a na ilustracích vypadají hodně dospěle, přestože byli vlastně v období dospívání.

Zlato Apačů - ilustrace.doc (2,9 MB)

 

Kdo byl Joseph Altsheler?

 

—————

Zpět